4. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali sona erdi. 100 gün boyunca 11 farklı ilde gerçekleştirilen ve bu özelliği ile dünyanın en uzun süreli festivalleri arasında yer alan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin çıkış noktası olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, bu yıl dördüncü kez düzenlendi. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 100 günlük festival maratonundaki sekizinci durak olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 15 Ekim tarihinde son buldu.
BALKAN STARI DİNO MERLİN FESTİVALDEYDİ
Güneydoğu Avrupa'nın en ünlü müzisyenlerinden biri olan Balkan süperstarı Dino Merlin, 14 Ekim'de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında sahne almak için İstanbul'a geldi. Dino'nun en son albümü "Hotel Nacional", çıktığı zaman Billboard World Albums Chart'ta ilk 10'da yer bulmuştu. Ardından düzenlenen dünya turnesini yaklaşık bir milyon kişi izledi. Bu sonbahar, yaklaşmakta olan 12. stüdyo albümü "We" ("Us")'den şarkıların canlı prömiyerinin yanı sıra, 40 yılı aşkın süren müzik kariyerinden hitlerle dolu bir setlist ile Dino Merlin, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) özel görsel efektlerle dolu bir gösteri sundu.
DÜNYACA ÜNLÜ SANATÇILAR GELDİ
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında dünya müziğinin önde gelen isimleri AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda sahneye çıktı. 240 yıllık tarihi ile dünyanın en köklü sanat topluluklarından biri olan Mariinsky Orkestrası, ünlü şef Valery Gergiev yönetiminde ilk kez AKM’nin yenilenen binasında sahnedeydi. Babası ünlü kemancı Tibor Varga'dan 4 yaşında aldığı keman eğitimi ile müzik kariyerine başlayan, Almanya ve Fransa'daki birçok orkestranın şefliğini üstlenen Gilbert Varga, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile AKM’ye konuk oldu. Geleneksel melodileri, elektro ve trip hop ile birleştiren Tunuslu protest sanatçı besteci, gitarist, solist Emel Mathlouthi, Afrika’nın Divası olarak bilinen Benin asıllı Anqelique Kidjo 5. Uluslararası İstanbul Halk Müzikleri Festivali kapsamında sahne aldı.
AŞIK VEYSEL’E VEFA GECESİ DÜZENLENDİ
Bu yıl 10-13 Ekim tarihleri arasında yapılan 5. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali, “Aşık Veysel Senfoni ile Buluşuyor” konseri ile son buldu. Yavuz Bingöl, Oktay Kaynarca, Kubat ve Murat Dalkılıç’ın solist olarak yer aldığı konsere Şef Eray İnal yönetimindeki senfoni orkestrası eşlik etti. Ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in eserleri kalabalık bir dinleyici kitlesi eşliğinde karşılandı.
Yavuz Bingöl, Oktay Kaynarca, Kubat ve Murat Dalkılıç “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Güzelliğin On Para Etmez”, “Ben Gidersem Sazım Sen Kal Dünyada”, “Kara Toprak” gibi Aşık Veysel’in çok önemli türkülerini seslendirirken dinleyiciler de eşlik etti.
AKŞAMLARI ÜNLÜ İSİMLER SAHNE ALDI
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ne Türk pop müziğinin ünlü isimlerinin vereceği açıkhava konserleri damga vurdu. Bengü, Simge, Oğuzhan Koç, Ziynet Sali, Ferhat Göçer, Göksel, Ebru Yaşar, Emre Altuğ, Manga Fatma Turgut, Murat Dalkılıç, Merve Özbey, İkilem, Gökhan Tepe ve Berkay, Galataport İstanbul Saat Kulesi Meydanı’ndaydı. Atatürk Kültür Merkezinin dış alanında kurulan Türk Telekom Açık Hava Sahnesinde ise Bilal Sonses, Ekin Uzunlar, Göksel Can Bonomo, Ceza gibi isimlerin yanı sıra Kolpa, Gripin gibi müzik grupları da vardı. Festival süresince ziyaretçiler, pazartesiden perşembeye hafta içi dört gün açık hava sineması izlediler. Festival boyunca pazar günleri, filmlerde rol alan sanatçıların katılımıyla yapılan özel gösterimlerde ise ziyaretçiler, sanatçılarla bir araya geldikleri söyleşilere katıldı.
OPERA VE BALE GÖSTERİLERİ YAPILDI
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin açılışı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin görkemli açılış konseri ile gerçekleşti. Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, zengin bir program ile festivale akdeniz esintisi kattı. “Damdaki Kemancı” müzikali ve Giuseppe Verdi tarafından bestelenen “Rigoletto” operası yine Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından festival kapsamında sahneye kondu. Romantik ve klasik döneme ait “La Bayadère” balesi ve “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. “Carmen” balesi ise Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi.
STAR WARS’TAN RÖNESANS RÜYALARINA UZANAN SERGİLER 15 GÜN SÜRDÜ
Star Wars hakkında kapsamlı bir sergi Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında İstanbul Sinema Müzesi'ne konuk oldu. 40 yıl boyunca bir araya getirilen 600’den fazla parçadan oluşan hayran koleksiyonu, 1 Ekim tarihinden itibaren Star Wars evrenini sergiye taşıdı. İstanbul Resim Heykel Müzesi’nde Artı 700, Hat ve Kaligrafik Eğilimler, Osman Hamdi Bey ve Güzel Sanatlar Akademisi Hat Koleksiyonu sergileri, Akbank Sanat’ta Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlenen Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, AKM Galeri’de Yüz’de Yüz Birlikte Var Olmak isimli sergi tüm festival boyunca ziyarete açıktı. AKM Tiyaro Salonu’nda Refik Anadol’un “Rönesans Rüyaları” dijital sergisi görülürken, AKM bahçesinde “Bir Hayalin İnşası” dijital sergisi festival süresince ziyaretçilerleydi.
RAMİ KÜTÜPHANES BİR ÇOK ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİ
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin uğrak destinasyonlarından biri de Rami Kütüphanesiydi. Anadolu Ârifleri Ve Âlimleri Yazma Eser Sergisi, Birvaktile Sergisi, “Geleneği Korumak” Ebru, Minyatür, Hüsn’i Hat Unsurlarını Koruma Eylem Planı Çalıştayı ve geleneksel el sanatlarına yönelik birçok atölye çalışması Rami Kütüphanesi bünyesinde yapıldı. Rami Kütühanesi’nde ayrıca çocuklar ve büyükler için ayrı ayrı workshoplar düzenlendi.