PAGEV Kongresi’nde “Plastik ambalajda güncel tehditler ve fırsatlar” masaya yatırılacak. Yarattığı katma değer ve sağladığı istihdam ile sanayinin en hızlı büyüyen sektörlerinden plastik, büyük bir tehdit altında. Tüm dünyada plastik karşıtlığı çığ gibi büyüyor. Bir yandan ekstra vergiler diğer yandan yasaklama kararları derken sektör çıkış yolunu arıyor. Türkiye plastik sektörünün birleştirici gücü PAGEV, 22 Ekim 2019 tarihinde İstanbul Swissotel The Bosphorus’da “Plastik Ambalajda Güncel Tehditler ve Fırsatlar” ana teması ile düzenleyeceği 6. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi sektörün geleceğine ışık tutmaya hazırlanıyor.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV), bu yıl altıncısını düzenleyeceği “Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi”ne sayılı günler kaldı. Ambalaj sektörünün en önemli organizasyonlarından biri haline dönüşen Kongre, 22 Ekim 2019 tarihinde İstanbul Swissotel TheBosphorus’da gerçekleştirilecek. Her yıl çıtayı daha da yukarıya taşıyan organizasyonda Türkiye ve yurtdışından uzmanlar, sektör temsilcileri ve akademisyenler sektörün geleceğini mercek altına alacak.
Ambalaj, Türkiye plastik sanayinin yüzde
40’ını, ihracatının ise yüzde 70’ini oluşturuyor…
Ekstra vergiler ve yasaklamaların kıskacına takılan ambalaj sektöründeki gelişmeler; üreticiden hammaddeciye, makineciden distribütöre herkesi olumsuz etkiliyor. Plastik ambalajların sektördeki ağırlığı ve önemi bu alandaki gelişmelerin yakından izlenmesini gerekli hale getiriyor. Sektörel bir dönüşümü ve kendini doğru anlatmayı gerekli kılan bu tehditler; geri dönüşüm, geri dönüştürülmüş hammaddelerin gıdaya teması, kimyasal geri dönüşüm ve daha birçok konuda yeni fırsatları da doğuruyor. Tehdit fırsata nasıl çevrilir? Sanayici için çıkış yolu ne? İşte bu soruların yanıtları, 22 Ekim’de “Plastik ambalajda güncel tehditler ve fırsatlar” ana teması ile düzenlenecek 6. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi’nde aranacak.
PAGEV’in ev sahipliğinde düzenlenecek 6. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi'ne sektörün dev firmalarının üst düzey yöneticileri, uluslararası STK’ların yöneticileri, akademisyenler ve uzman konuşmacılar damga vuracak. Kongre katılımcıları, Avrupa Birliği Komisyonu Politika Görevlisi Werner Bosmans’dan Avrupa’da plastiğe nasıl yaklaşıldığı, hangi ürünlerde kısıtlamaya gidileceği ve bir sonraki adımın ne olacağı, plastik ambalajların bu uygulamalardan nasıl etkileneceği gibi merak edilen soruların cevaplarını birinci ağızdan dinleyecek. İtalyan Sert Plastik Ambalaj Üreticileri Birliği (ProFood) Başkanı Marco Omboni ise AB’nin tek kullanımlık ambalaj kısıtlamasının plastik sektörüne olan etkisini değerlendirecek.
Sektörde yeni fırsatlar denildiğinde öne çıkan “akıllı ambalaj pazarı” ise İngiltere merkezli Deloitte Direktörü Tim Paridaens tarafından ele alınacak. Kongrenin bir diğer flaş ismi dijital ambalaj trendinin dünyadaki en iyi uygulamalarından biri olan IoT Akıllı Ambalajın yaratıcısı Water.IO Başkan Yardımcısı Yoav Hoshen olacak.
Sabah oturumunda PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenecek “Döngüsel Ekonomi ve Sıfır Atık” panelinde EuPC Genel Müdürü Alexander Dangis, PlasticsEurope Bölgesel Direktörü Giuseppe Riva ve INEOS Styrolution Küresel Strateji Direktörü Johannes Musseleck plastik ambalajda döngüsel ekonomi uygulamaları ile bu konuda sektörü bekleyen fırsatları ve tehditleri mercek altına alacak.
Öğleden sonraki oturumda ise KlöcknerPentaplast Başkan Yardımcısı Kurt Kuruç moderatörlüğünde “PAGÇEV'le Büyük Markalar için Ambalajda Sürdürülebilirlik” paneli düzenlenecek. Panelde, Unilever Ar-Ge Ambalaj Müdürü Atahan Özgünay, Coca-Cola İçecek Halkla İlişkiler Direktörü Burcu Coşkun ve Danone Regülasyon Müdürü Özlem Baykul, dev markaların ambalajda sürdürülebilirlik çalışmalarını tartışacak.
Kongrenin bir diğer dikkat çeken ismi ise “Son Buzul Erimeden” kitabıyla son günlerde adından sıkça söz ettiren Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Kurnaz olacak. Kurnaz konuşmasında “Küresel Isınma ve Plastikler” ilişkisini irdeleyecek.