Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Dünya çapında önemli oyuncu ve yönetmenlerin ödül almak için yarıştığı festival, dünya çapında da oldukça önemli bir prestije sahiptir.Bütün dünyanın gözlerini çevirdiği nadir festivallerden biri olan Cannes'e dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir. Cannes Film Festivali Avrupa'da ki en önemli 3 film festivalinden biridir. Altın Palmiye için her yıl ortalama 20 film yarışır. Kazananlar, uluslararası sanatçılardan oluşan jüriler tarafından belirlenir. Cannes Film Festivalinde verilen yarışma ödülleri Altın Palmiye, Büyük Ödül, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Kısa Film ve Jüri Ödülüdür. Festivalin ilk çıkış maceraso 1930'lara dayanmaktadır. Philippe Erlanger'in o zaman Fransa Eğitim ve Güzel Sanatlar Bakanı olan Jean Zay'den isteği ve Zay'in Venedik Film Festival'ine rakip olabilecek uluslararası kültürel bir organizasyon kurmaya olan arzusuyla birlikte organizasyonun temelleri atılmıştır. İlk festivalin 1939'da Cannes'da Louis Lumière'in başkanlığında düzenlenmesi planlanmıştı ancak savaştan dolayı ilk festival ancak 20 Eylül 1946'da başlayabildi. İlk yıllarda eşitlik ilkesine bağlı olarak jüride her ülkeden sadece bir temsilci yer alabiliyordu. Bu etkinlik için 1949'da inşa edilmiş olan Festival Sarayı çatısı tamamlanmadan açıldığı için fırtına sırasında çatısı uçmuştur.Festival 1952'ye kadar 1948 ve 1950 hariç olmak üzere Eylül ayında düzenlendi. Ancak 1952'den itibaren festival, Venedik Film Festivali'nin de sonbaharda düzenlenmesinden dolayı Mayıs ayında düzenlenmeye başlandı. 1955'te o zamana kadar verilmekte olan Büyük Ödül (Fransızca: Grand Prix du Festival) Altın Palmiye (Fransızca: Palme d'Or) olarak değiştirildi. 1957'de Dolores del Rio festival jürisinin ilk kadın üyesi olarak tarihe geçti. 1959'da ise festivale ticari bir kimlik kazandıran, sinema endüstrisinin üreticilerini ve alıcılarını bir arada toplayan Film Pazarı (Fransızca: Marché du Film) kuruldu. Günümüzde Film Pazarı sinema endüstrisinin bir numaralı ticari platformu durumundadır. 2002 yılında ise festivalin resmi ismi Festival de Cannes olarak değiştirildi.Cannes Film Festivali Hakkında
- Eski adıyla Festival İnternational olan bu festival planlandığı tarih olan 1939 yılında çıkan 2. Dünya Savaşı yüzünden yapılamamış ve ilk açılışı bu tarihten tam 7 yıl sonra yapılabilmiştir. 2. Dünya Savaşı'ndan ağır kayıplarla çıkan Fransa 1946'da ilk Cannes'i düzenlemiştir. Bu organizasyon Fransa'nın yaralarını sarmasında dünyada itibar kazanmasında oldukça önemlidir.
- Dünyanın en zengin ve prestijli jüri kadrosu hiç şüphesiz her yıl Cannes Film Festivali için bir araya geliyor. Her yıl önemli oyuncu, yönetmen ve yapımcıları ağırlayan festivalde Steven Spielberg, Robert De Niro, Quentin Tarantino, Ingrid Bergman gibi sinemanın dünya çapında en önemli isimleri ağırlanıyor.
- Etkinliğe katılan isimlerin boy gösterdiği meşhur kırmızı halı günde 3 kere değiştiriliyor. Kırmızı halıda giyilen ayakkabılar ne kadar yeni olursa olsun 2 kilometrelik halı kirlenebiliyor ve en küçük kire bile organizatörler tarafından dikkat ediliyor.
- Yıl içinde festivalin ana kadrosun 30 personel çalışırken festival başladığında bu sayı 850'ye kadar çıkıyor. Festivalin maliyeti ise yaklaşık 20 milyon Euro.