İleri dönüşüm yöntemiyle katma değerli bir ham madde olan fonksiyonel malt lifi gıda sektörüne kazandırıldı. Endüstrinin yan ürünü olan malt posasının fonksiyonel malt lifine dönüştürülebilmesi adına Anadolu Efes 2020 yılından bu yana AR-GE çalışmaları yürütüyordu. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde Mutfak Sanatları Akademisi’nde gerçekleşen davette Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, iş dünyasının doğa üzerindeki baskısını azaltabilmesi için lineer iş modelleri yerine döngüsel ekonomiyi temel alan iş modellerini benimsemesinin önemine değindi.Buna karşılık 2023 Global Circularity Gap Report verilerine göre küresel ekonominin yalnızca %7,2 oranında döngüsel olduğunu vurguladı. Susal Saatçi, Anadolu Efes'te ise döngüsel ekonomiye katkı verecek iş modellere ve uygulamalara ağırlık vererek ilerlediklerini açıkladı.Dünya genelinde her sene 931 milyon ton, Ülke genelinde ise her yıl 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Dünya nüfusunun artması ile beraber verimli kaynak kullanımı ve fonksiyonel faydası yüksek gıdanın önemi giderek artmakta. Endüstrinin bir yan ürünü olarak dünyada bir senede yaklaşık 40 milyon ton, Türkiye’de ise yılda yaklaşık 200 bin ton malt posası ortaya çıkıyor. Bu malt lifinden fonksiyonel malt lifi dönüştürmek mümkün. Fonksiyonel malt lifi gıda sektöründe pek çok farklı alanda kullanılabilen bir ürün. Anadolu Efes, 2020 yılından bu yana malt posasının katma değerli bir ham madde olan fonksiyonel malt lifine dönüşümünü sağlamak çalışmalar yürütüyor.Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü (CCAO) Selda Susal Saatçi konuyla ilgili şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler’in son raporuna göre 2050’lerde dünya nüfusu 10 milyara yükselecek. Dünya Bankası’nın en güncel gıda güvenliği verilerine göre bugün bile gıda güvensizliği oranı %29,6'ya yükselmiş durumda. Bu durum küresel nüfusun %11,3'ünü etkiliyor. Bu da demektir ki, verimli kaynak kullanımına, sürdürülebilir tarım ve gıda uygulamalarına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bu kapsamda sürdürülebilirlik stratejimizin bir parçası olarak endüstrimizde oluşan bir yan ürünü yine teknoloji odaklı döngüsel ekonomi çözümleri sunan Fazla girişimi ve farklı paydaşlarla yürüttüğümüz AR-GE çalışmaları sonucunda katma değerli bir ham maddeye dönüştürdük. Ve bu ham maddeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onaylarıyla gıda sektörüne kazandırdık. Bu yıl Dünya Gıda Günü, suyun yeryüzündeki yaşam için kritik rolüne odaklanıyor. Biz de Anadolu Efes olarak, bu çalışma ile sıfırdan ham madde üretiminden kaynaklanan su tüketiminin ve karbon ayak izinin önüne geçmekten dolayı mutluyuz. Döngüsel ekonomiyi temel alan bir uygulamayı hayata geçirmekten dolayı da ayrıca gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Gastronomi
Yayınlanma: 19 Ekim 2023 - 09:18
Fonksiyonel Malt Lifi Sektöre Kazandırılıyor
Gastronomi
19 Ekim 2023 - 09:18
İlginizi Çekebilir