Kronik Yorgunluğun Altında Gıda İntoleransı Olabilir
Gıda intoleransının
sindirim, sinir, iskelet sistemleri ile cilt sağlığı ve metabolizma üzerinde çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını belirten Doç. Dr. Tapan, şu bilgileri paylaştı:
- Sindirim sisteminde: Karın ağrısı, şişkinlik, gaz, mide bulantısı, ishal, kabızlık.
- Sinir sisteminde: Migren tipi baş ağrıları, Alzheimer, anksiyete.
- Ciltte: Egzama, kaşıntı, döküntü, kızarıklık.
- Kas ve iskelet sisteminde: Eklem ağrıları, iltihaplanma, kronik yorgunluk.
Bunların yanı sıra, obezite, diyabet ve haşimato gibi metabolik hastalıklarla da ilişkilendirilebilen gıda intoleransı, belirtiler görüldüğünde mutlaka bir uzmana danışmayı gerektiriyor.
Kesin Tanı ve Tedavi İçin Testler Şart
Gıda intoleransının teşhisinde, belirli gıdaların beslenmeden çıkarılarak etkilerinin gözlemlendiği eliminasyon diyeti uygulanabilir. Ancak kesin tanı için mikroarray testleri kullanılıyor. Bu testlerin yalnızca deneyimli sağlık merkezlerinde, uzman hekim kontrolünde yapılmasının önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Tapan, “Bu testler kan örneği alınarak yapılır ve ortalama 10 gün içinde kesin sonuç alınabilir” dedi.
Multidisipliner Tedavi Yaklaşımı Gerekli
Fonksiyonel sindirim sistemi bozukluğu ve kronik inflamasyon gibi durumlarda daha sık görülen gıda intoleransının tedavisinde birden fazla uzmanlık alanının iş birliği gerektiğini vurgulayan Tapan, “Doğru tanı ve etkili tedavi yöntemleri için multidisipliner bir yaklaşım şart. Rahatsızlığın tüm boyutlarını ele almak için farklı alanlardan profesyonellerin birlikte çalışması büyük önem taşıyor” açıklamasında bulundu.