İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG) ilk arama konferansını düzenledi.
“Deprem yaralarını Turizm ile nasıl saracağız” ve “Marka şehir nasıl olunur” başlıklı iki panel düzenlenen etkinliğe turizm sektörü yoğun katılım gösterdi.
Açılış konuşmasında İSATAG Başkanı Aylin Kopan Özsavaş sürdürülebilir bir turizm faaliyeti için tüm turizm endüstrisi, merkezi ve yerel yönetimler, meslek birlikleri,seyahat acenteleri, rehberler, sivil toplum örgütleri, medya ve ilgili tüm paydaşları arasındaki işbirliği ve ortak çalışmalar yapılmasına vurgu yaptı.
İSATAG Genel Sekreteri Ömer Kartın moderatörlüğünde gerçekleşen “Deprem yaralarını turizm ile nasıl saracağız” panelinde Konuşmacı Sayın Prof. Murat Doğdubay ( Balıkesir Üni.Rektör Yrd.), Doç. Turgay Bucak ( DEÜ Gastronomi ve Mutf.San.ABD Bşk), Doç.Dr. Nur Undey ( Medipol Üni.Gastronomi ve Mutf.San.) ve Dr. Yüksel Türemez (TÜRSAB Boğaziçi BTK Bşk) tarafından çeşitli öneriler sunuldu. Sunulan öneriler; deprem turizm eylem planı oluşturulması, turizm yönünden yıkımın belirlenmesi, turizm envanterlerin belirlenmesi, ölçümlerin yapılması ile bilinen problemlerin belirginleştirilmesi, problemlerin verimli kısa ve uzun vadede ele alınabilecek çözümlerinin ihtiyaçlara göre belirlenmesi, çözümlerinin uygulama sonuçlarının takibini yapılmasının esas tutulması olarak sıralandı. Tüm bunlara ek olarak;
1 ay içinde hasar tespitinin yapılması, 2 ay içinde turizm komisyonlarının kurulması, 3 ay içinde konaklama vergisinin % 5 oranında bölge turizmine aktarılması, 4 ay içinde güvenlik konaklama belgesinin sağlanması
özellikle gastronomi turizminde agro turizm, deneyime dayalı turizmin ele alınması; yerel üretimin desteklenmesi, ana tedarik malzemelerinin ulaştırılması, normal şehir yaşayışına ulaşıncaya kadar prefabrik kültürel özellikli geçici mekanların kurulması konuları da ele alındı.
Uzun vadede yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralandı:Güvenli Konaklama – Konteyner Otel ( Tiny House )Deneyim yapılabilecek çeşitli mekanlar oluşturulmasıTurizm belgelerinin sınıflandırılması ve kriterlerinde depremle ilgili tedbirleri içerir zorunlu maddeler oluşan düzenlemelerin sağlanması.Her bir felaketten bir fırsat yaratılması motivasyon sağlayacağından depremin sonucu oluşacak turizmin başlatılması. Bu durumda “Gönüllü Turizm (Sorumlu Turizm)” hareketlerinin başlanması. Akademik çalışmaların veri sağlaması yönünden “Deprem Teknik ve Tetkik Turizmi” sağlanması.“Marka şehir nasıl olunur” panelinde konuşan Hüseyin Gazi Coşan ( IBB Turizm Müdürü) ve Özcan BİÇER ( Kenthaş Yönetim Kurulu Başkanı, Y.Kent Plancı) de aşağıdaki konulara değindi:
232 000 yatak kapasitesinin olduğu İstanbul bir dünya markasıdır. Konumu, kültürü, tarihi, doğasından turizm ürünleri açısından dünyaya farklılıklar sunmaktadır. Uluslararası ilişkilerde yaşanan ortamlardan dolayı bir imaj çalışmasına her zaman gerek duyulmaktadır. Turizmin edilgen ve kırılgan yönü nedeni ekonomik kaybın en az düzeyde sağlanması için kamuoyu ilişkilerinin pozitif yönde olması gerekir.
Marka şehir olunması ve devamlılığı ürünün oluşmasına bağlıdır. Devamlılığı tercihin müşteri profili yüksek kesimlere hitap edilmesi ile sağlanabilir. Aşırı turizmin yaratacağı kötü etkilerden uzak kalmak daha çok gelir bırakan turiste yönelmekle sağlanır. Son yıllarda düşüşe geçen Etkinlik Turizmin tekrar arttırılması için gerekli hassasiyetin gösterilmesine dikkat çekilmişti. UNESCO Küresel Turizm Raporunda sürdürebilirlik ele
alındığında eko turizme vurgu yapılmıştır. Çevreye duyarlı turizmin uygulanması, ekosistemin kapasitesine göre dengesini belirleyen turizm döngüsü ile sağlanabilir. Programlarda dikkat edilmesi gereken konu ise; dünyaya saygı duyan turistlere uyduğundan, çeşitlenen pazarlara göre de güncellenmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir turizm için 160 madde bulunmakta gerçekleşmesinde de fazlar bulunmaktadır. Bunlardan 3. fazda turizm devlet politikasının oluşumunda ülkemizde sıkıntılar tespiti vardır. Verilerin düzenli ve doğru olarak alınması ile alınan ölçümlerin analiz edilmesi ile ihtiyaç oluşturan ürünün bulunması mümkün olabileceğinden şehir konaklaması sayısı, müze ziyaret sayısı … gibi verilerin üzerinde durulması gerekmektedir. Bu anlamda İstanbul yerel yönetimince ölçümlenen veriler ile “Turizm Çerçeve Programı”
hazırlığına girişilmiştir. Uygulanması İstanbul marka değerinin devamlığı yönünden önemlidir.
En önemli konulardan; merkezi ve yerel resmi yönetimlerin meslek birlikleri, sivil toplum kuruluşları ve odalar ile birlikte hareket etme gereğidir. Edilgen ve kırılgan olan endi sektörümüzde yıllardır oluşan krizlerde turizm özel sektörünün dirayeti ve devamlılığı takdir edilecek yöndedir.
“Deprem yaralarını Turizm ile nasıl saracağız” ve “Marka şehir nasıl olunur” başlıklı iki panel düzenlenen etkinliğe turizm sektörü yoğun katılım gösterdi.
Açılış konuşmasında İSATAG Başkanı Aylin Kopan Özsavaş sürdürülebilir bir turizm faaliyeti için tüm turizm endüstrisi, merkezi ve yerel yönetimler, meslek birlikleri,seyahat acenteleri, rehberler, sivil toplum örgütleri, medya ve ilgili tüm paydaşları arasındaki işbirliği ve ortak çalışmalar yapılmasına vurgu yaptı.
İSATAG Genel Sekreteri Ömer Kartın moderatörlüğünde gerçekleşen “Deprem yaralarını turizm ile nasıl saracağız” panelinde Konuşmacı Sayın Prof. Murat Doğdubay ( Balıkesir Üni.Rektör Yrd.), Doç. Turgay Bucak ( DEÜ Gastronomi ve Mutf.San.ABD Bşk), Doç.Dr. Nur Undey ( Medipol Üni.Gastronomi ve Mutf.San.) ve Dr. Yüksel Türemez (TÜRSAB Boğaziçi BTK Bşk) tarafından çeşitli öneriler sunuldu. Sunulan öneriler; deprem turizm eylem planı oluşturulması, turizm yönünden yıkımın belirlenmesi, turizm envanterlerin belirlenmesi, ölçümlerin yapılması ile bilinen problemlerin belirginleştirilmesi, problemlerin verimli kısa ve uzun vadede ele alınabilecek çözümlerinin ihtiyaçlara göre belirlenmesi, çözümlerinin uygulama sonuçlarının takibini yapılmasının esas tutulması olarak sıralandı. Tüm bunlara ek olarak;
1 ay içinde hasar tespitinin yapılması, 2 ay içinde turizm komisyonlarının kurulması, 3 ay içinde konaklama vergisinin % 5 oranında bölge turizmine aktarılması, 4 ay içinde güvenlik konaklama belgesinin sağlanması
özellikle gastronomi turizminde agro turizm, deneyime dayalı turizmin ele alınması; yerel üretimin desteklenmesi, ana tedarik malzemelerinin ulaştırılması, normal şehir yaşayışına ulaşıncaya kadar prefabrik kültürel özellikli geçici mekanların kurulması konuları da ele alındı.
Uzun vadede yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralandı:Güvenli Konaklama – Konteyner Otel ( Tiny House )Deneyim yapılabilecek çeşitli mekanlar oluşturulmasıTurizm belgelerinin sınıflandırılması ve kriterlerinde depremle ilgili tedbirleri içerir zorunlu maddeler oluşan düzenlemelerin sağlanması.Her bir felaketten bir fırsat yaratılması motivasyon sağlayacağından depremin sonucu oluşacak turizmin başlatılması. Bu durumda “Gönüllü Turizm (Sorumlu Turizm)” hareketlerinin başlanması. Akademik çalışmaların veri sağlaması yönünden “Deprem Teknik ve Tetkik Turizmi” sağlanması.“Marka şehir nasıl olunur” panelinde konuşan Hüseyin Gazi Coşan ( IBB Turizm Müdürü) ve Özcan BİÇER ( Kenthaş Yönetim Kurulu Başkanı, Y.Kent Plancı) de aşağıdaki konulara değindi:
232 000 yatak kapasitesinin olduğu İstanbul bir dünya markasıdır. Konumu, kültürü, tarihi, doğasından turizm ürünleri açısından dünyaya farklılıklar sunmaktadır. Uluslararası ilişkilerde yaşanan ortamlardan dolayı bir imaj çalışmasına her zaman gerek duyulmaktadır. Turizmin edilgen ve kırılgan yönü nedeni ekonomik kaybın en az düzeyde sağlanması için kamuoyu ilişkilerinin pozitif yönde olması gerekir.
Marka şehir olunması ve devamlılığı ürünün oluşmasına bağlıdır. Devamlılığı tercihin müşteri profili yüksek kesimlere hitap edilmesi ile sağlanabilir. Aşırı turizmin yaratacağı kötü etkilerden uzak kalmak daha çok gelir bırakan turiste yönelmekle sağlanır. Son yıllarda düşüşe geçen Etkinlik Turizmin tekrar arttırılması için gerekli hassasiyetin gösterilmesine dikkat çekilmişti. UNESCO Küresel Turizm Raporunda sürdürebilirlik ele
alındığında eko turizme vurgu yapılmıştır. Çevreye duyarlı turizmin uygulanması, ekosistemin kapasitesine göre dengesini belirleyen turizm döngüsü ile sağlanabilir. Programlarda dikkat edilmesi gereken konu ise; dünyaya saygı duyan turistlere uyduğundan, çeşitlenen pazarlara göre de güncellenmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir turizm için 160 madde bulunmakta gerçekleşmesinde de fazlar bulunmaktadır. Bunlardan 3. fazda turizm devlet politikasının oluşumunda ülkemizde sıkıntılar tespiti vardır. Verilerin düzenli ve doğru olarak alınması ile alınan ölçümlerin analiz edilmesi ile ihtiyaç oluşturan ürünün bulunması mümkün olabileceğinden şehir konaklaması sayısı, müze ziyaret sayısı … gibi verilerin üzerinde durulması gerekmektedir. Bu anlamda İstanbul yerel yönetimince ölçümlenen veriler ile “Turizm Çerçeve Programı”
hazırlığına girişilmiştir. Uygulanması İstanbul marka değerinin devamlığı yönünden önemlidir.
En önemli konulardan; merkezi ve yerel resmi yönetimlerin meslek birlikleri, sivil toplum kuruluşları ve odalar ile birlikte hareket etme gereğidir. Edilgen ve kırılgan olan endi sektörümüzde yıllardır oluşan krizlerde turizm özel sektörünün dirayeti ve devamlılığı takdir edilecek yöndedir.