Kastamonu mutfağı ve coğrafi işaretli ürünlerini üniversitelerin gastronomi bölümleri ile buluşuyor. Projenin ilk adımı, 10-11 Kasım tarihlerinde başlıyor. Kastamonu Mutfağı Akademide projesi ile Kastamonu mutfağının geniş kitlelere tanıtılması ve Kastamonu'nun değerlerinin akademik dünya ve gastronomi öğrencilerine ulaştırılması hedefleniyor. Kastamonu ve çevresinin doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkmak ve bölgenin sürdürülebilir gelişimine katkı sağlamak amacıyla 2017 yılında kurulan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKI) tarafından yürütülecek olan etkinlikte panellerin ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra katılımcılara Kastamonu lezzetlerini tadım fırsatı da sunulacakÜreticiler Ve Ustalar Öğrenciler İle Bir Araya Geleceklerİstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile iş birliği aracılığıyla başlatılan çalışma kapsamında, Kastamonulu üreticiler ve ustalar bölgeye ait yemekleri, teknikleri ve ürünleri anlatmak için öğrencilerle bir araya gelecek. Türkiye’deki dördüncü yeryüzü pazarı olan “Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı” katılımcıları ve Kastamonu mutfağını temsil eden markalar üniversitede iki gün süresince bir festival havasında Kastamonu’ya özel üryani eriği, mor sarımsak gibi ürünlerini sunacaklar.Festivalde Üreticilerden Alışveriş Yapılabilecek10 ve 11 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek etkinlikte, 10 Kasım'da saat 13.00 “Coğrafi İşaretli ve Slow Food Nuhun Ambarı Listesinde Yer Alan Ürünlerin Yöresel Mutfakların Gelişimine Katkıları”, 14.00’te ise “Yöresel Mutfakların Nihai Tüketiciye Ulaşmasında Standardizasyon; yöresel lokantaların sürdürülebilirliği” konulu iki panel gerçekleşecek. Panellerden sonra, İstanbul Kent Üniversitesi bahçesinde açılan Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı, iki gün süresince İstanbulluları Kastamonu’nun pastırma, siyez bulguru, mor sarımsak gibi özel ürünleri ve coğrafi işarete sahip özgün lezzetleriyle buluşturacak. Festivalde üreticilerden alışveriş yapmakta mümkün olacak.Festivalin Amacı Kastamonu Ürünlerinin Çağdaş Mutfakta Yerini Almasını SağlamakFestivalin ilk gününde gerçekleşecek olan panel ile eş zamanlı bir şekilde, Kastamonulu ustalar mutfakta öğrencilerle bir araya gelerek, yöresel tarif ve teknikleri uygulamalı olarak öğretecekler. DMKI dönem başkanı Zeynep Esen, proje ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Kastamonu gönüllülüğü esasında buluşmuş bir grup aydın olarak Kastamonu’yu yerel değerleri üzerinde daha da yükselterek evrensel bir noktaya götürebilecek stratejik bir yaklaşımla çalışıyoruz. Çalışmalarımız arasında, 2019 yılında düzenlenen Kastrofest yemek festivali ile start alan Kastamonu mutfağının geniş kitlelere ulaştırılması hedefinin devamı niteliğindeki 'Kastamonu Mutfağı Akademide!’ projemiz de bulunuyor.Mutfağımızdaki yöresel yemekleri gerek tarifleri gerek pişirme teknikleri ve bölgeye özel ürünleriyle, İstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ile buluşturuyoruz. Ayrıca okulun bahçesinde, İstanbulluları bir panayır havası içinde, titizlikle seçilmiş özel Kastamonu ürünleri ile de buluşturacağız. Amacımız, üniversite iş birlikleri ile yarının şeflerine mutfağımızı daha yakından tanıtmak, bu konuda yapılabilecek akademik yayınlara destek olabilmek ve Kastamonu yemekleri ve ürünlerinin çağdaş mutfaklarda yerini almasına katkı sunmaktır. 10-11 Kasım günlerinde İstanbul Kent Üniversitesi Taksim kampüsünde gerçekleşecek Kastamonu Pazarı’na herkesi bekliyoruz.” diyor.
Gastronomi
Yayınlanma: 30 Ekim 2023 - 10:13
Kastamonu Mutfağı Öğrencilerle Buluşuyor
Gastronomi
30 Ekim 2023 - 10:13
İlginizi Çekebilir