Şehir yaşamının koşturmacası dolayısı ile kişiler kimi zaman öğün atlayabiliyor. Bazı durumlarda ise hazır gıdalarla günü geçiştirmeyi tercih edebiliyorlar. Tencere yemeği yapma kültürü giderek azalıyor. Yapılan son çalışmalar doğrultusunda hazır gıda tüketiminin Avrupa ve ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de artış gösterdiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Mutfak kültürümüzün önemli bir parçası olan tencere yemekleri, pek çok yönüyle hazır yemeklerden çok daha sağlıklı bir seçenek. Evde pişirilen tencere yemeklerini tüketmek, pek çok bilimsel çalışmaya göre obezite riskini de azaltıyor” diyorYAŞAM TARZLARINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİM BESLENME ALIŞKANLIKLARINI ETKİLİYORÖzellikle son yıllarda yaşam tarzlarında meydana gelen değişim, online siparişlerle hazır tüketim gıdalara kolay ve hızlı erişim gibi -sebeplerle ülkemizde evde, tencerede yemek hazırlama kültürünün git gide azaldığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Ancak tablonun diğer tarafında organik yaşamı önemseyen, sürdürülebilirlik bilinci taşıyan tüketiciler de yok değil. Bugün pek çok insan tencere yemeklerini yeniden keşfediyor” ifadelerini kullanıyor.TENCERE YEMEKLERİ DIŞARDAN SİPARİŞ EDİLEN VEYA HAZIR TÜKETİLEN YEMEKLERDEN DAHA SAĞLIKLITencerede pişirilen yemekler, dışardan sipariş edilen veya katkı maddeler içeren hazır yemeklerden çok daha sağlıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Tencere yemekleri; çoğunlukla bitkisel sıvı yağlarla yapılması, birçok çeşit besinin bir arada bulunabilmesi, sebze ve bakliyat yemeklerini çeşitlendirmesi, lezzet artırıcı koruyucu katkı maddelerinin kullanılmaması gibi pek çok nedenden dolayı hazır ve ev dışı tüketilen yemeklere göre çok daha sağlıklı pişiyor diyor.YEMEĞİN PİŞİRİLDİĞİ TENCERENİN HANGİ MALZEMEDEN ÜRETİLDİĞİ ÖNEMLİTencere yemeklerinin faydalı olabilmesi için, yemeklerde kullanılan tencerenin hangi malzemeden üretilmiş olduğunun önemine de parmak basan Tuba Örnek, “Paslanmaz çelik, dökme demir, granit ve seramik sağlıklı tencere seçimi için en doğru alternatifler arasına giriyor. Teflon veya alüminyum gibi malzemelerle yapılmış ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekiyor” uyarısında bulundu.TENCERE YEMEKLERİ ÇOCUKLARDA OBEZİTE RİSKİNİ ÖNLÜYORYapılan bazı araştırmalar doğrultusunda tencere yemeklerinin çocukların daha az yağlı beslenmelerini sağlayarak obezite riskini düşürdüğünü hatırlatan Örnek, “Tencere yemekleri sağlığımız açısından pek çok malzemeyi bir araya getirmekle kalmıyor aynı zamanda tüm aileyi aynı sofrada buluşturarak aslında aile bağlarını da güçlendiren bir etki yaratıyor. Anadolu’nun mutfak kültüründe yüzyıllardır var olan tencere, bugün ülkemizin farklı yörelerinden binlerce çeşit yemeğin de olmazsa olmazı. Binlerce yıl önce insanlığın beslenme şeklini değiştiren, ateş üzerinde pişirilen yemeklerden suda pişirilen yemeklere geçişi sağlayan tencere; farklı malzemelerle yapılan çeşitleriyle günümüz mutfaklarının lezzet şölenlerinin de başrolünde” diyor.SONBAHAR KIŞ DÖNEMİNDE LİFLİ VE MİNARELLİ BESİNLERİ TÜKETMEK FAYDALITencere yemeklerinde başlıca kullanılan malzemeler arasında zeytinyağı, kuru soğan, salça, havuç ve domates yer alıyor. Örnek, “Sonbahar ve kış dönemi için ıspanak, pırasa, kereviz, brokoli, pazı, lahana, karnabahar gibi vitamin-mineral deposu ve lif bakımından zengin sebzeleri sıkça tüketmek gerekiyor. Ayrıca lif ve protein açısından zengin olan, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir içeren; kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya ve bezelye gibi kuru baklagilleri ya kış demeden haftada ortalama 2 defa tüketmek çok önemli” şeklinde önerilerde bulunuyor.
Sağlık
Yayınlanma: 02 Kasım 2023 - 09:33
Sağlıklı Beslenmenin Yolu Tencere Yemeği Tüketmekten Geçiyor
Sağlık
02 Kasım 2023 - 09:33