Reklam
Reklam
Bugün

KONSERLERİN GÜCÜ ADINA!.. LIVE AID

Bu programımızda bugüne kadar yapılmış yardım ve bağış amaçlı konserlerden bahsedecek, etkinliklerin gücünü hep beraber göreceğiz.

18 Nisan 2024 - 14:36
Güncelleme: 18 Nisan 2024 - 14:55
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Event News 23 Nisan Özel Yayını
Event News 23 Nisan Özel Yayını

Bu hafta ele alacağımız konser, 13 Temmuz 1985 tarihinde İngiltere'de ki Wembley Stadı'nda ve Amerika'da ki John F. Kennedy Stadyumu'nda iki mekanlı olarak gerçekleştirilen, stadyumlarda yüzbinlerce, televizyon başında 2 milyona yakın kişinin izlediği Live Aid.

80'li yılların başlarında Afrika'yı saran açlık sefaleti, 1983 - 1985 yılları arasında da Etiyopya'yı vurmuştu ve 400 binden fazla kişinin ölümüne sebep olmuştu. Bu bitmek nedir bilmeyen sıkıntıya dikkat çekmek isteyen Bob Geldof ve Midge Ure, öncelikle 1984 yılında "Band Aid" adıyla "Do They Know It's Christmas?" isimli bir albüm yaparlar. 4 milyona yakın satan bu albüm, 15 milyon dolar gelir elde eder. Bu parayı olduğu gibi un, ilaç, su, battaniye tarzında temel ihtiyaçlara çevirip Etiyopya'ya bağışlamak isteyen ikili, Afrika'daki limanından erzakları alacak olan kamyon kartellerinin 5 milyon istemesiyle birlikte gerekli yardımı sağlayamayıp geri dönerler.

Daha büyük bir meblağa ve organizasyona ihtiyaçları olduğu anlayan Geldof ve Ure, Band Aid vakfı olarak o zamana kadar görülmemiş devasa bir bağış toplama girişiminde bulundu: Live Aid...

Bu girişimi sadece konserle sınırlandırmayıp, tüm dünyaya duyurmak isteyen ikili, bunu isteklerini sadece olimpiyat veya dünya kupalarında olduğu gibi uydu teknolojileri ile gerçekleştirdiler. Konser dünyada 110 farklı ülkede canlı yayınlanırken, 300 telefon hattı üzerinden de 24 saat bağış gerçekleştirildi.

Live Aid'in başlangıç mekanı İngiltere Wembley Stadyumu idi. Konser, yaz saatiyle 12.00'da başladı ve ilerleyen saatlerde Amerika’daki John F. Kennedy Stadyumu’nda devam etti. Yaklaşık 16 saat süren konser ertesi gün sona erdi. Konser'e Queen grubu damgasını vurmuştu. Zira, sahneye çıktıklarında icra ettikleri Bohemian Rhapsody performansları, grubun en bilinen ve en sevilen performansları haline gelmiştir. Aynı zamanda Freddie Mercury'nin ikinci şarkıdan sonra yaptığı vokal doğaçlaması, zamanla kült haline gelmiştir.

The Who ve Led Zeppelin grupları, bu konser sayesinde tekrar birleşmişlerdir. Ayrıca Led Zeppelin grubu, konsere sadece 17 dakikalık konser ile çıkmıştır. Paul McCartney de John Lennon'ın ölümünden beri ilk defa sahneye çıkar. Konsere çıkan diğer başarılı isimleri Black Sabbath, BB King, Bryan Adams, Spandau Ballet, Phil Collins, Joan Baez, Tina Turner, Elton John, Madonna, U2, Santana, David Bowie, Paul Young, Eric Clapton olarak sıralayabiliriz. John F. Kennedy Stadyumu'ndaki konser, bütün sanatçıların sahneye çıkarak okuduğu “We Are The World” şarkısı sona ermişti.

Live Aid konseri, toplamda 127 milyon dolar bağış elde etti ve Afrika'da yaşanan sıkıntılar konusunda tüm dünyada farkındalık oluşturdu. Band Aid vakfı, Batı ülkelerini Afrika'daki açlık krizini sona erdirmek için tahıl sağlamaya teşvik etti. Yine vakfın katkılarıyla Etiyopya'daki çocuk ölümlerinde önemli bir düşüş sağlandı. Bugünlük bizden bu kadardı. İyiliğin ve yardımın artması dileğiyle, bir sonraki programımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.